Среща с министъра на правосъдието Екатерина Захариева

На 23.03.2016г., по молба на ръководството на Съюза на съдебните заседатели /ССЗБ/ в България, беше проведена среща с министъра на правосъдието. На срещата, от страна на ССЗБ присъстваха Емилия Николова – председател на УС, Георги Ангелов – зам. председател на УС и Румен Бухлев – председател на КС. От страна на Министерството на правосъдието /МП/ присъстваха: министър Екатерина Захариева, зам. министър Красимира Филипова, Благовест Пунев – съветник на министъра, Смилена Костова – съветник на министъра, Елена Арапкюлиева от Дирекция „Съвет по законодателство“ и Сашка Андрекова от Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“.

На срещата беше представена позицията на ССЗБ по повод острата необходимост от нормативна уредба, регламентираща организацията на дейността, правата и задълженията на съдебните заседатели и на другите участници, свързани с института „съдебен заседател“. Бяха засегнати и въпросите с подбора, обучението, организацията на дейността и заплащането на труда на съдебните заседатели. Подчертана бе спешната необходимост от изясняване на въпроса кой е органа, който има право да издаде наредба за съдебните заседатели ВСС или МП. Представени бяха случаи на фрапантно нарушаване на т.н. „случаен принцип“ за избор на съдебни заседатели в някои съдилища. От наша страна бе изразена готовност за участие в обсъждането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт в частта „съдебни заседатели“, както и в подготовката на нова наредба за съдебните заседатели.

Министър Захариева и присъстващите на срещата представители на Министерството на правосъдието се отнесоха с разбиране към поставените въпроси и факти. От тяхна страна беше поет ангажимент Съюзът на съдебните заседатели в България да участва в обсъжането и разработването на нормативната база за дейността на съдебните заседатели, чрез изготвянето на становища и участие в работните групи.

В хода на разговора беше отбелязано, че през 2013г. в МП бе създадена работна група по въпросите на избора и подбора на съдебните заседатели. В нея участваха председателите на съветите на съдебните заседатели в СГС, СпНС и СРС. Тогава, членовете на работната група се обединиха около необходимостта от проучване на практиката на европейските държави имащи сходна с нашата правна система и в частност тяхната уредба на института „съдебен заседател“. Откликвайки на нашата молба, МП ни предостави резултатите от това проучване.

С резултатите от проучването може да се запознаете тук.

Публикувано в Архив С етикет: , , , ,
One comment on “Среща с министъра на правосъдието Екатерина Захариева
  1. Галя каза:
    7
    0

    Трябва да има повече такива срещи и да им се разказва за безобразията, които стават с уж случайното разпределение на заседателите в софийския районен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

code

Назад
error: Content is protected !!