На 26.092017г. – Кръгла маса – 120г. от първата реформа на института на съдебните заседатели у нас

Висшият адвокатски съвет, Центърът за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и Правната програма на Институт „Отворено общество – София“ организират

КРЪГЛА МАСА

по повод

120 години от първата реформа на института на съдебните заседатели у нас

На 22 февруари 1897 г. IX-то Обикновено Народно Събрание приема Закон за съдебните заседатели. Замислен първоначално като „прибавка“ или „съставна част“ към един закон за устройството на съдилищата,законът е опит да се коригира една неблагополучна практика със 17 годишна история. От своето въвеждане у нас през 1880 г. институтът на съдебните заседатели се радва на пламенни защитници, но предизвиква и безпощадна критика. Защитаван на теория като „истинский глас на народната съвест“, на практика той бива осъждан като „чудовищен институт“.

Въпросите около значението, мястото и ролята на съдебните заседатели в правораздаването у нас са в голяма степен актуални и днес. Това се потвърждава и от резултатите от изследователски проект на Българския институт за правни инициативи „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието“. Осъществен през периода 2014-2016 г., проектът установи редица проблеми, свързани с подбора, мотивацията и обучението на кандидатите за съдебни заседатели.

Повод да се обърнем към тази проблематика ни дава годишнината от приемането на специалния закон от 1897 година. Възможни ли са паралели между миналото и настоящето на института на съдебните заседатели?Какви са проблемите и пречките пред пълноценното участие на обществеността в правосъдието? Какви са резултатите от промените в Закона за съдебната власт през 2016 г., които имаха за задача да модернизират работата на съдебните заседатели и да направят позицията по-привлекателна за млади и образовани хора?

Това са част от въпросите, които Ви каним да обсъдим в рамките на кръглата маса 120 години от първата реформа на института на съдебните заседатели у нас, която ще се проведе на 26 септември 2017 г., от 16.00 до 18.00 ч. в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, адрес: София, ул. „Цар Калоян“ №8, ет.4.

Програма

– Народний елемент. Из ранните години на института на съдебните заседатели, д-р Яни Киров, историк

– Какви са резултатите от последната реформа на института на съдебните заседатели, приета с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г.? – Цветомир Тодоров, Български институт за правни инициативи, ръководител на проект „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието (2014 – 2016 г.)“

– Перспективата на съдебните заседатели – Емилия Николова, съдебен заседател СГС и председател на Съюза на съдебните заседатели в България

– Дискуссия – Модератор: Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт „Отворено общество – София“

За участие в кръглата маса може да се запишете чрез обаждане на телефон 02/980 10 92, 0884/922 913 или на електронна поща: coa@abv.bg.

Публикувано в Съобщения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

code

Назад
error: Content is protected !!